Ruokintavinkkejä kenttäratsastuksen olympiavoittaja Michael Jungilta
LAATU ON SE AVAIN
Michael Jung (31) on menestynein kenttäratsastaja maailmassa. Hän ei oli pelkästään hallitseva kenttäratsastuksen maailmanmestari, Euroopan mestari ja olympiavoittaja, hänen palkintokaappinsa sisältää kultamitaleita myös koulu- ja esteratsastuksestakin. Mitä tulee optimaaliseen ruokintaan ja hänen huippuhevostensa kunnon rakentamiseen, Pavo on Michael Jungin valinta. Stall Jungin rehuhuoneesta löytyvät Pavo SportsFit, Pavo EnergyControl, Pavo DailyPlus ja SlobberMash.
Pyysimme Michaelilta joitakin ruokintavinkkejä.
Pavo:
On kesä, 30 astetta varjossa.Teltta, johon karsinat on sijoitettu ja jossa hevoset majoittuvat, saattaa olla jopa hieman lämpimämpikin. Olet valmistautumassa hevosesi kanssa tärkeään kilpailuun. Mitkä näkökohdat hevosen ruokintaa ajatellen tulisi näissä olosuhteissa pitää mielessään?
Michael Jung:
Kun on kuuma, elektrolyytit ovat erittäin tärkeitä. Hevoset menettävät hikoillessaan kosteutta ja olennaisia kehonsa mineraaleja kuten kalsiumia, natriumia ja kaliumia. Syöttämällä hevoselle elektrolyyttejä pyrin rajoittamaan jo muodostunutta vajetta sekä ehkäisemään sen lisämuodostusta. Kun vaje on jo tosiasia, on liian myöhäistä tehdä asialle mitään.
Seuraavaksi, on pari syytä miksi tuon aina mukanani omat heinät; Ensinnäkin haluan että hevosillani on korsirehua vapaasti syötävissä. Olen tehnyt havainnon, että hevoset juovat paljon paremmin jos niiden antaa syödä jatkuvasti. Toiseksi, tiedän että oma heinä on tasalaatuista. Hyvä ja tasainen laatu on ratkaisevan tärkeä.
Pavo:
Oletetaan tulet kotiin hevosten kanssa kahden tai kolmen päivän kisoista. Takana on tyhjentävä ja raskas viikonloppu ja matka on ollut pitkä. Kuinka helpotat hevosten kisastressiä tai edesautat niiden palautumista? Muutatko rehumääriä tässä tilanteessa?
Michael Jung:
Pitkän matkan ja raskaan kilpailun jälkeen vähennän väkirehuannosta hieman. Hevosethan liikkuvat vain kevyesti kisapäivän jälkeen. En välttämättä edes ratsasta niitä, mutta rentouttava kävelytys saattaa kuulua ohjelmaan. Liikunta ei todellakaan ole hevosen terveyden edellytys. Olen aina vaihdellut väkirehun määrää sen mukaan minkä verran hevonen liikkuu.
Pavo:
Kenttähevosten täytyy olla erittäin hyvässä kunnossa. Tarvitaanko jotain erityisrehuja? Saavatko esimerkiksi Sam ja Halunke eri rehuja kuin estehevoset?
Michael Jung:
Ei oikeastaan, ne saavat samoja rehua. Periaatteessa estehevoseni ja kenttähevoseni syövät siis samoja rehuja. Yleisesti voidaan sanoa, että mitä korkeammalla tasolla hevoset suorittavat, sitä enemmän ne tarvitsevat väkirehuja. Tämä ei kuitenkaan ole sääntö. Se riippuu paljon enemmän hevosesta. Tämä koskee myös täydennysrehuja; pitää osata katsoa itse hevosta jotta tietää mitä he tarvitsevat. Seuraamalla säännöllisesti veriarvoja osaamme muokata ruokintaa.